Rådgivning
Hem Om företaget Rådgivning Lämplighetsstudier Utbildning Kontakta oss In English

 

Rådgivningen ska resultera i konkreta råd och redovisas/presenteras i form av korta rapporter/PM.

 

Materialval
I ett produktutvecklingsprojekt hittar man ganska snart en eller några lämpliga materialkandidater. 

Vi kan säga att de utgör en "tavelträff". Men så fort som möjligt måste ett mer systematiskt materialval 

göras. För att undvika obehagliga överraskningar i projektets senare del och givetvis för att säkerställa bästa möjliga ekonomi. 

 

Kravprofil/Teknisk bestämmelse
Tag konstruktionsmaterialet gummi som exempel. Allt kan fungera bra så länge som materialets recept eller tillverkningsmetod inte ändras och kontakten upprätthålls med aktuell leverantör och dess medarbetare. Men ifall en ändring måste till (gummikemikalier byts t. ex. ut av olika anledningar) kan detta få mycket stora konsekvenser. Och utan bra specifikationer är det svårt att "hitta tillbaka".  Vi hjälper till med att utforma en relevant beskrivning av nödvändiga krav som gör det möjligt med alternativ redan från första början!

 

Haveriutredningar

Haveri är ett laddat ord. Men saker går sönder. I produktutvecklingen görs detta medvetet för att optimera produkten och, under kontrollerade förhållanden, bedöma detaljens funktion och livslängd. I verkliga livet går saker också sönder. Men då plötsligt och alltid oönskat! Vad var orsaken? Omgivande miljö? Materialfel? Tillverkningsfel? 

En fristående och leverantörsoberoende resurs hjälper er i utredningsarbetet och som tolk i diskussionen med era leverantörer. Och i många fall även i era leverantörers diskussioner med exempelvis sina materialleverantörer.

 

Diskussionspartner
Ofta kan en förutsättningslös diskussion på plats hos er (eller via exempelvis Skype) ge helt nya öppningar och lösningar i de fall ni har kommit till ett stopp i problemlösnings-/ utvecklingsprocessen. Ni kommer snabbt vidare och kan koncentrera er på ert kärnområde!

Övningar av den här typen har också visat sig vara mycket effektiva "utbildningar".

 

2020-02-17.

Copyright © Firma L O Andersson Material & Processteknik.